Morgonrapport – Röd handel efter nytt tungt fall för teknikbolagen

Morgonrapport – Makro & marknad

  • S&P 500 -2,8%
  • AstraZeneca pausar vaccin-studie
  • Asiatiska börser handlas nedåt
  • Europeiska terminer pekar nedåt

USA:  Efter att ha hållit stängt för helgdagsfirande på måndagen var de amerikanska börserna åter öppna under gårdagen. Det blev på nytt press nedåt då tillväxt- och teknikbolag föll tungt. Tekniktunga Nasdaq backade 4,1 procent och är nu ned 10 procent på tre handelsdagar. Efter tidigare spektakulära uppgångar i Tesla föll aktien igår över 20 procent efter helgens besked att bolaget inte kommer att inkluderas i S&P 500, vilket det tidigare spekulerats om. Apple och Microsoft tappade båda 6,7 procent medan Amazon och Facebook föll över 4 procent. Nedgången i teknikaktierna som började under torsdagen förra veckan startade med vinsthemtagningar efter stora uppgångar och höga värderingar, men det negativa sentimentet har nu spätts på av ökade spänningar mellan USA och Kina efter skarpare retorik från Donald Trump. Det bredare indexet S&P 500 stängde 2,8 procent lägre medan storbolagsindexet Dow Jones backade 2,3 procent.

Asien:  De asiatiska börserna handlas nedåt under morgonen. Tokyo-börsen handlas i skrivande stund 1 procent lägre, Shanghai-börsen backar 1,3 procent och Hong Kong-börsen backar 1 procent.

Terminer:  Amerikanska terminer handlas just nu blandat, med små förändringar i terminerna för S&P 500 och Dow Jones medan Nasdaq pekar uppåt.

OMXS30-terminen på IG Markets handlas kring -0,6% och pekar på en negativ börsöppning.

Europeiska terminer handlas nedåt.

Nyheter/Makro: AstraZeneca har meddelat att de kliniska studierna för sin vaccinkandidat har pausats efter att en testperson har drabbats av en oförklarlig sjukdom. Förfarandet är dock rutinmässigt under dessa typer av studier men det är i nuläget oklart när studien kan återupptas.

Enligt Kantar Sifo Prosperas inflationsförväntningar som publicerades under morgonen ökade inflationsförväntningarna på ett och två års sikt.

Dagens kalender är i övrigt relativt tunn.

 

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI225 Shanghai HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
-2,3% -2,8% -1,0% -1,3% -1,0%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50 FTSE100 DAX30 OMXS30
Eurozonen London Frankfurt Stockholm
-0,6% -0,7% -0,6% -0,6%

Uppgifter per klockan 08:37

 

För vidare information om utvecklingen på marknaden se Max Matthiessens placeringsutsikter

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd