Är det fult att vara l-å-n-g-s-a-m?

Av Susan Billmark. Susan har tillsammans med sin man Mats drivit flera butiker och företag. För 20 år sedan blev de båda utbrända, sålde företagen och fick rådet av sina terapeuter att skriva ner sina tankar. Deras senaste bok heter ”Lär dig leva NU”. Foto: Jon Flobrant/ Unsplash.


GÄSTKRÖNIKA. Vi har alla stått i en kö och irriterat oss på hur långsam personen framför oss är. Kanske har vi tänkt ”Herregud människa! Få fram betalkortet någon gång då!” Eller den där irritationen vid trafikljuset när bilen framför oss inte kör precis på sekunden när det blir grönt.

Susan Billmark

En gång för många år sedan när min man Mats var på väg hem till sina föräldrar var han nära att kollapsa av stress i bilen, trots att han egentligen inte hade någon tid att passa. Stressen kom eftersom det då var hans naturliga tillstånd i livet. Varje dag skyndade och rusade han igenom allt utan att ens ifrågasätta varför han hade så bråttom. Självklart behöver vi lägga i en extra växel ibland, vara lite snabbare och skynda på något, men långsamheten har blivit en brist.

Vad händer om vi alltid kör på högsta växeln och livet rusar fram, utan att vi egentligen ser någonting eftersom vi hela tiden måste fästa blicken på vägbanan? När är du riktigt långsam? Pratar du långsamt? Kör du bil långsamt? Klär du på dig långsamt? Äter du långsamt? När är din kropp helt stilla? När är ditt sinne helt stilla? Det här är frågor som jag funderat mycket på och som vi, Mats och jag, skrivit mycket om i våra ”Lär dig leva”-böcker.

Vi vill alla må bra och för att må bättre behöver vi skapa balans i livets alla olika situationer, men det mesta går fort. Kanske har du övat väldigt länge på att vara snabb och ”effektiv”. Du har blivit bra på det, men är det balanserat? Är det läge att börja öva på motsatsen för att få balans i livet?

För att undvika att känna dig stressad när du börjar öva på långsamhet behöver du ha koll på hur du spenderar dygnets 24 timmar och frigöra tid. Tid handlar om prioriteringar, så säg inte att du saknar tid. Frigör en timme varje dag genom att minska på meningslöst surfande och skrollande så kommer du att få möjlighet att göra vissa saker lite långsammare.

Men varför ska vi göra det? Stress är en folksjukdom och de flesta av oss är drabbade. Den ger ohälsosamma konsekvenser för vår kropp, vårt beteende, vårt sociala liv och vår psykiska ohälsa. När vi gör saker långsamt så saktar vi ner hela vårt kroppsliga system, hjärta och hjärna får vila.

Om du inte är vid att göra saker långsamt kan du i början uppleva det som stress, men det beror som sagt mest på ovanan. Allt som vi är ovana vid kan vi uppleva som obehagligt och stressfyllt. Men ju mer vi övar på något, desto bättre blir vi på det och upplevelsen blir allt mer behaglig.

Senaste forskningen visar att det mest effektiva vi kan ägna oss åt är att göra en sak i taget. För då är vi helt fokuserade, vilket leder till att vi är noggrannare och känner oss mer tillfreds med det vi gjort, vilket i sin tur leder till bättre mental hälsa. Resultatet och kvaliteten på det vi gjort och upplevelsen av det vi gjort blir mer tillfredsställande både fysiskt och psykiskt.

Att träna sig i att vara överdrivet långsam i olika situationer är ett mycket intressant sätt att utforska sig själv. När du gör något långsamt har tanke och känsla möjlighet att vara mer medvetet närvarande i situationen. Den medvetna närvaron gör att du lever här och nu, du minskar risken att bli distraherad. Eftersom du inte tänker på vad som hänt tidigare och det som ska hända. Pröva att lyfta ett glas väldigt långsamt nästa gång du dricker något, bara för att uppmärksamma upplevelsen. Experimentera med dig själv, du kommer att upptäcka både mer och mindre fantastiska saker, men båda är lika spännande.