Jobba hemifrån? Så är du rätt skyddad om olyckan är framme

En ökad flexibilitet med distansarbete är det många arbetsplatser som kommer att fortsätta med framöver. För dig som har möjligheten att arbeta hemifrån helt eller delvis, kan det vara bra att se över arbetsskadeförsäkringen då det finns väsentliga luckor i försäkringsskyddet om du skulle skada dig vid hemmakontoret. Det finns några skillnader jämfört med om du jobbar från din arbetsplats som är bra att känna till.

Hur gäller arbetsskadeförsäkringen om du råkar ut för något hemma?

Även vid hemarbete omfattas anställda av arbetsskadeförsäkringen, TFA. Men att arbeta hemifrån innebär att försäkringsskyddet begränsas om du skulle skada dig. Till skillnad från arbete på arbetsplatsen krävs vid distansarbete, att olycksfallet har ett direkt samband med det arbete som ska utföras. Med det menas att du ska ha skadat dig i samband med att du utför dina arbetsuppgifter. Om du exempelvis under en arbetsdag bränner dig på kaffebryggaren i köket, räknas det inte som ett arbetsolycksfall, även om olyckan sker under avtalad arbetstid.

– Arbetsskadeförsäkringen är inte lika generös vid distansarbete. Om olyckan sker på jobbet eller under färd till arbetet så ger försäkringen ett heltäckande skydd. Jobbar du hemma krävs det att olyckan måste ha skett i direkt samband med det arbete du ska utföra, vilket är betydligt svårare att bevisa, säger Fredric Janssen, Försäkringsförmedlare Grupp & Hälsa hos Max Matthiessen.

Här nedan har vi listat några exempel på skillnader i skydd om olycksfall skulle uppstå.

När gäller försäkringsskyddet?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kompletterat skydd

Det är viktigt att täppa till de luckor i skyddet som uppstår när kopplingen till det ordinarie arbetet inte är tydliga, vilket ofta är svårt vid hemarbete. För arbetsgivare finns det flera alternativa försäkringsprodukter att komplettera med för att ge ett heltäckande skydd vid arbetsskador i hemmet. Förutsättningarna för distansarbete kan skilja sig åt och det är därför viktigt att välja rätt typ av lösning.

Prata med din rådgivare hos oss på Max Matthiessen så hjälper vi er att hitta rätt lösning för just ert företag och era medarbetare.