Morgonrapport – Lugn handel på Wall Street under årets sista handelsdag fick avsluta ett starkt börsår.

Morgonrapport – Makro & marknad

    • S&P 500 -0,3 %
    • Nasdaq -0,6 %
    • Europeiska terminer pekar på en positiv start för veckan
    • Manufacturing PMI, Sverige, EU, Tyskland (mån)
    • Manufacturing PMI, Kina, USA (tis)
    • Inflationssiffror, Tyskland (tor)
    • Inflationssiffror, Eurområdet (fre)
    • Nonfarm Payrolls, USA (fre)

USA: De amerikanska börserna tappade något under årets sista handelsdag men avslutade ett rekordstarkt år som fortsatt var präglat av Covid-19. Dow Jones stängde ner -0,2 %, S&P 500 tappade -0,2 % och Nasdaq handlades ner med -0,6 %.

De stora amerikanska indexen gav en tvåsiffrig avkastning under året, när den globala ekonomin började sin återhämtning från 2020 corona-nedstängningar, med fortsatt stöd av Federal Reserve som bibehöll sina stödåtgärder som först implementerades i början av pandemin. S&P 500 steg med +26,9 % 2021, vilket markerar det tredje positiva året i rad. Dow och Nasdaq noterade samma positiva trend på tre år och ökade med +18,7 % respektive +21,4 % för året.

Asien:Det flesta asiatiska börser har stängt under måndagen. Hong Kong-börsen handlas ner med -0,6 % under morgonen.

Terminer:

OMXS30-terminen på IG Markets handlas upp +0,3 %, vilket indikerar en positiv inledning på handeln för Stockholmsbörsen.

Europeiska terminer handlas upp under morgonen.

Amerikanska terminer handlas också positivt under morgonen.

Makro/Nyheter:  Världen går in i 2022 med liknande frågor i fokus som 2021, där utvecklingen av pandemin och coronaviruset fortsatt är kvar som huvudrubrik. Nya rekordhöga smittotal har rapporterats under mellandagarna. Från Storbritannien rapporteras att regeringen nu tar fram nödplaner för hur offentlig sektor ska kunna bemannas när sjukfrånvaron stiger. För svensk del gör vissa sjukhus undantag från familjekarantänen då personal inte kan ersättas. Veckans dataagenda är lite mer välfylld än tidigare med PMI-siffror, Fed-protokoll, en del KPI-siffror. Veckan avslutas med den viktiga arbetsmarknadsstatistiken från USA, Non-farm Payrolls.

Läs gärna vår utblick och tankar kring 2022 här: https://www.maxm.se/newsroom/?p=62895

Simon Berggren
Fund Analyst
Navigera

Uppgifter per klockan 08:20.

Viss data fördröjd 10-20 min

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI225 Shanghai HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
-0,2 % -0,3 % – %  – % -0,6 %

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50 FTSE100 DAX30 OMXS30
Eurozonen London Frankfurt Stockholm
+0,3 % +0,0 % +0,3 % +0,3 %

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.