Morgonrapport – Blandad stängning i USA, Stockholmsbörsen (OMX30) på nya rekordnivåer.

Morgonrapport – Makro & marknad

    • S&P 500 -0,1 %
    • Nasdaq -1,4 %
    • Europeiska terminer handlas kring nollan
    • Stockholmsbörsen stänger idag kl. 13:00
    • FOMC Mötesprotokoll, USA (20:00)

USA: De amerikanska börserna stängde blandat under tisdagen. Gårdagen dominerades av rusningar i de klassiska amerikanska biltillverkarna Ford och General Motors, samtidigt som flera elbilsaktier föll efter gårdagens breda uppgångar. Även vissa teknikbolag hade det tungt mot bakgrund av bl.a. fortsatt ränteoro och i kvällens FOMC-protokoll kommer marknaden att leta nya ledtrådar kring Fed-ledningens räntetankar. Dow Jones stängde +0,6 %, S&P 500 tappade -0,1 % och Nasdaq handlades ner med -1,4 %. Oljepriset har sjunkit marginellt men ligger fortfarande mycket nära $ 80 per fat.

Asien: De asiatiska börserna handlas blandat under morgonen. Tokyo-börsen handlas i nuvarande stund upp +0,1 %, Shanghai-börsen handlas ner -1,0 % och Hong Kong-börsen tappar med -1,3 %.

Terminer:

OMXS30-terminen på IG Markets handlas kring nollan, vilket indikerar en lugn start på handeln för Stockholmsbörsen.

Europeiska terminer handlas också kring nollan under morgonen.

Amerikanska terminer handlas något negativt under morgonen.

Makro/Nyheter: Amerikanska inköpschefsindexet från ISM presenterades igår och visade att trycket i tillverkningsindustrin sjönk något i december och indexet föll till 58,7 jämfört med 61,1 i november. Det kan låta dystert men vi ska komma ihåg att indexet fortfarande ligger högt, klart över det historiska snittet, samt över det magiska talet 50 som i dessa sammanhang utgör gränsen för expansion.

Som väntat beslutade OPEC-länderna och deras allierade i det sk OPEC+ (inklusive Ryssland) på ett möte igår att öka produktionsmålet för olja med 400 000 fat per dag. Beslutet bygger på analysen att omikronvarianten inte kommer att få någon stor eller långvarig påverkan på efterfrågan på olja. USA och flera andra länder har önskat att OPEC+ ska öka produktionen av olja för att hjälpa den globala ekonomiska återhämtningen och dämpa de stigande oljepriserna.

Läs gärna vår utblick och tankar kring 2022 här: https://www.maxm.se/newsroom/?p=62895

Simon Berggren
Fund Analyst
Navigera

Uppgifter per klockan 08:31.

Viss data fördröjd 10-20 min

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI225 Shanghai HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
+0,6 % -0,1 % +0,1 %  -1,0 % -1,3 %

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50 FTSE100 DAX30 OMXS30
Eurozonen London Frankfurt Stockholm
-0,0 % -0,0 % +0,0 % +0,0 %

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.