Morgonrapport – Wall Street vände uppåt, Riksbankens räntebesked i fokus.

Morgonrapport – Makro & marknad

  • S&P 500 +0,7 %
  • Nasdaq +0,8 %
  • Europeiska terminer handlas smått positivt under morgonen
  • Räntebesked Riksbanken, Sverige (09:30)

USA: De amerikanska börserna stängde på grönt efter en svängig handelsdag på måndagen. Dow Jones stängde +0,6 %, S&P 500 klättrade +0,7 % och Nasdaq avancerade med +0,8 %. I vanlig ordning letar aktieinvesterare riktning så här ett par dagar innan räntebeslutet från Fed. Räntor fortsätter upp och den amerikanska 10-årsräntan ligger nu på 3,48 % och tvåårsräntan på 3,95 %, en räntenivå som senast sågs hösten 2007. Oljepriset ligger kvar en bit över $ 90 per fat och USA-dollarn stärktes något.

Asien: Det asiatiska börserna handlas positivt under morgonen. Tokyo-börsen stiger med +0,4 %, Shanghai-börsen handlas kring nollan och Hong Kong-börsen stiger med +1,0 %.

Terminer: OMXS30-terminen på IG Markets handlas upp +0,2 %, vilket indikerar en försiktigt positiv inledning på handeln för Stockholmsbörsen.

Europeiska terminer handlas positivt under morgonen.

Amerikanska terminer handlas också positivt under morgonen.

Makro/Nyheter: Riksbanken höjer styrräntan med 75 räntepunkter (till 1,50 %), i alla fall om man får tro ekonomer och investerare, och den största höjningen av styrräntan sedan inflationsmålet infördes. Beslutsläget är dock ganska nära en ännu större räntehöjning. Inflation, inflationsförväntningar och andra centralbankers räntehöjningar ligger i vågskålen för höjningar. Tillväxt och osäkerheten kring bostadsmarknaden ligger i den andra vågskålen. Än så länge väger de senare förhållandevis lätt, men längre fram kan de få större roll. Även om alla pratar el och räntor, utöver all annan inflation, ligger fortfarande de stora kostnadsökningarna framför oss. Höga priser till trots, är det under den kallare delen av året de verkligen påverkar oss. På samma sätt tar det ett par månader innan en riksbankshöjning sipprar igenom systemet och slår igenom på 3-månaders bostadsräntor. I kommande månadsskifte har julihöjningen nästan fullt ut slagit fåt effekt. Exakt hur det här slår på konsumtion ligger med andra ord framför oss och det är först då snabbheten i räntehöjningar kan börja utvärderas.

Läs vår senaste marknadsvy här: https://www.maxm.se/newsroom/?p=64346

Simon Berggren
Fund Analyst
Navigera

Uppgifter per klockan 08:45.

Viss data fördröjd 10-20 min

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow JonesS&P500NIKKEI225ShanghaiHANG SENG
New YorkNew YorkTokyoShanghaiHong Kong
+0,6 %+0,7 %+0,4 % -0,0 %+1,0 %

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50FTSE100DAX30OMXS30
EurozonenLondonFrankfurtStockholm
+0,4 %+0,3 %+0,4 %+0,2 %

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.