Morgonrapport – Wall Street tappade inför dagens Fedbesked, Historisk räntehöjning av Riksbanken.

Morgonrapport – Makro & marknad

  • S&P 500 -1,1 %
  • Nasdaq -1,0 %
  • Svenska Riksbanken höjde styrräntan med 1 % (till 1,75%)
  • Europeiska terminer handlas negativt under morgonen
  • Räntebesked Fed, USA (20:00)

USA: De amerikanska börserna föll under tisdagen i väntan på dagens räntebesked från Federal Reserve, då den amerikanska centralbanken väntas meddela ytterligare en stor räntehöjning. Dow Jones stängde -1,0 %, S&P 500 tappade -1,1 % och Nasdaq backade med -1,0 %. den amerikanska 10-årsräntan rör sig fortsatt på nivåer som inte setts sedan 2011 och passerade 3,6 % under en kort stund under handelsdagen. 2-åringen steg till 3,95 %, den högsta nivån sedan slutet av 2007. Oljepriset är i stort sett oförändrat över natten och Brent handlas kring $90,6 per fat.

Asien: Det asiatiska börserna handlas blandat under morgonen. Tokyo-börsen tappar med -1,4 %, Shanghai-börsen handlas kring +0,1 % och Hong Kong-börsen backar med -1,2 %.

Terminer: OMXS30-terminen på IG Markets handlas ned -0,3 %, vilket indikerar en negativ inledning på handeln för Stockholmsbörsen.

Europeiska terminer handlas negativt under morgonen.

Amerikanska terminer handlas också negativt under morgonen.

Makro/Nyheter: Federal Reserve har redan höjt styrräntan med 2,25 % i år och väntas genomföra sin tredje raka 75-punktershöjning ikväll. Överraskande stark kärninflation i augusti tog bort den sista osäkerheten i Feds val mellan 50 och 75 punkter, vilket tar styrräntan till intervallet 3,00 – 3,25%. Statistik sedan förra mötet pekar på att arbetsmarknaden är fortsatt het och pressen är stor på Fed att fortsätta med stora räntehöjningar till dess att vi ser tydligare tecken på avmattning. Enligt marknaden är risken på uppsidan och 20 % sannolikhet för en 100 punktershöjning prisas in. Mycket pekar på att Feds Powell även i dag kommer att hålla dörren öppen för fler större höjningar beroende på hur inkommande statistik ser ut.

Riksbanken höjde på tisdagen styrräntan med 1 procentenhet till 1,75 % vilket är den största höjningen sedan inflationsmålet infördes i mitten av 90-talet. I ett pressmeddelande konstaterar Riksbanken att inflationen är för hög och urholkar hushållens köpkraft samt gör det svårare för både företag och hushåll att planera sin ekonomi. Därmed behöver penningpolitiken nu stramas åt mer. Vad gäller värdepappersköpen kommer dessa fortsätta i enlighet med beslutet i juni men väntas upphöra vid årsskiftet. Vad gäller räntebanan indikerar den nu en styrränta på i snitt 1,90 procent under det fjärde kvartalet vilket är en ökning från 1,36 % i juniprognosen. För det tredje kvartalet 2023 pekar räntebanan i sin tur på en styrränta på 2,53 procent, upp från 1,94. Mot slutet av prognosbanan sjunker räntan något till 2,35 %. Marknaden imponerades och kronan försvagades under gårdagen både mot EUR och USD. Stockholmsbörsens (OMXSPI) handlades under tisdagseftermiddagen ned till ett nytt årslägsta vi en notering på 725,68. Den tidigare lägsta noteringen från den 1 juli var 726,38.

Läs vår senaste marknadsvy här: https://www.maxm.se/newsroom/?p=64346

Simon Berggren
Fund Analyst
Navigera

Uppgifter per klockan 08:29.

Viss data fördröjd 10-20 min

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow JonesS&P500NIKKEI225ShanghaiHANG SENG
New YorkNew YorkTokyoShanghaiHong Kong
-1,0 %-1,1 %-1,4 % +0,1 %-1,2 %

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50FTSE100DAX30OMXS30
EurozonenLondonFrankfurtStockholm
-0,9 %-0,2 %-1,0 %-0,3 %

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.