Morgonrapport – Feds besked pressade Wall Street, Europeiska terminer indikerar en röd öppning.

Morgonrapport – Makro & marknad

  • S&P 500 -1,7 %
  • Nasdaq -1,8 %
  • Federal Reserve höjde styrräntan med 75 punkter (till 3,25 %)
  • Europeiska terminer handlas tydligt negativt under morgonen
  • Räntebesked Norges Bank, Norge (10:00)
  • Räntebesked Bank of England, UK (13:00)

USA: De amerikanska börserna stängde på dagslägsta efter en svängig handelsdag präglat av Federal Reserves räntebesked. Dow Jones stängde -1,7 %, S&P 500 tappade -1,7 % och Nasdaq backade med -1,7 %. Den amerikanska central banken höjde, som väntat, räntan med ytterligare 75 punkter till intervallet 3,00 – 3,25 %. Det är tredje gången i rad som Fed meddelar en räntehöjning i den storleksordningen. Samtidigt antydde banken att ytterligare stora räntehöjningar är att vänta (mer om det nedan). Beskedet fick amerikanska räntor att stiga, framför allt de kortare löptiderna, vilket stärkte signalen från räntemarknaden om en kommande recession i USA. Räntan på en 2-årig obligation handlas nu över 4% för första gången sedan 2007. Dollarindex steg till den högsta nivån på 20 år. Oljepriset backade och handlas nu strax över $90 per fat.

Den amerikanska 10-årsräntan rör sig fortsatt på nivåer som inte setts sedan 2011 och passerade 3,6 % under en kort stund under handelsdagen. 2-åringen steg till 3,95 %, den högsta nivån sedan slutet av 2007. Oljepriset är i stort sett oförändrat över natten och Brent handlas kring $90,6 per fat.

Asien: Det asiatiska börserna följer de amerikanska under morgonen. Tokyo-börsen tappar med -0,5 %, Shanghai-börsen handlas kring -0,3 % och Hong Kong-börsen backar med -1,9 %.

Terminer: OMXS30-terminen på IG Markets handlas ned -1,3 %, vilket indikerar en negativ inledning på handeln för Stockholmsbörsen.

Europeiska terminer handlas tydligt negativt under morgonen.

Amerikanska terminer handlas också negativt under morgonen.

Makro/Nyheter: Igår kväll meddelade Fed att styrräntan höjs med 75 punkter till 3,25 procent, vilket var i linje med förväntningarna. Fed:s sk ”dotplot” justerades upp rejält och något mer än förväntat. Den indikerar en styrränta på 4,40 % vid årsskiftet och en topp på 4,60 % under 2023 (jämfört med 3,4 respektive 3,8 % i junirapporten). Det implicerar räntehöjningar med 75 punkter i november och med 50 punkter i december. Dessutom ska styrräntan ligga kvar på en hög nivå under en längre period. Powell underströk att de avser att höja styrräntan till “restrictive territory” och ”keep at it until the job is done”. Prognoserna för tillväxten justerades ned medan arbetslösheten och inflationen reviderades upp. Fed-chefen Powell har tidigare betonat intentionen att få ner inflationen utan att orsaka en recession, dvs att få till en så kallad mjuklandning av ekonomin, men signalerar nu att en recession kan vara priset USA får betala för att kunna krossa inflationen.

I ett tecken på motgångarna i kriget i Ukraina meddelade igår president Putin i ett TV-tal till nationen att Kreml kommer att kalla in 300 000 soldater för att sättas in i kriget mot Ukraina. Putin aviserade också att Ryssland planerar att annektera delar av Ukraina efter att ha hållit folkomröstningar i strid med internationell rätt den kommande helgen i de ockuperade delarna av Ukraina. Samtidigt hotade Putin i en kafkaesk beskrivning av kriget med att använda kärnvapen om Ryssland och dess medborgare hotas.

Bank of England ser ut att höja sin styrränta med 50 punkter till 2,25% idag, även om några tror på 75 punkter. Inflationen ligger på över 10 % och lär stiga ytterligare. Banken är fast besluten att förhindra att inflationen tar fäste och lär därför höja räntan igen med 50 punkter i november.

Läs vår senaste marknadsvy här: https://www.maxm.se/newsroom/?p=64346

Simon Berggren
Fund Analyst
Navigera

Uppgifter per klockan 08:22.

Viss data fördröjd 10-20 min

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow JonesS&P500NIKKEI225ShanghaiHANG SENG
New YorkNew YorkTokyoShanghaiHong Kong
-1,7 %-1,7 %-0,5 % -0,3 %-1,9 %

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50FTSE100DAX30OMXS30
EurozonenLondonFrankfurtStockholm
-1,5 %-0,7 %-1,4 %-1,3 %

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.