Morgonrapport – Wall Street fortsätter att tappa, Stockholmsbörsen på nytt årslägsta.

Morgonrapport – Makro & marknad

  • S&P 500 -0,8 %
  • Nasdaq -1,4 %
  • Stockholmsbörsen på nytt årslägsta
  • Europeiska terminer handlas smått positivt under morgonen
  • PMI-siffror, Tyskland (09:30)
  • PMI-siffror, EU (10:00)
  • PMI-siffror, USA (15:45)

USA: De amerikanska börserna fortsatte nedåt under torsdagen och föll tydligt i den avslutande handeln. Centralbankernas räntehöjningar och recessionsoro präglar fortsatt börshumöret. Dow Jones stängde -0,4 %, S&P 500 tappade -0,8 % och Nasdaq backade med -1,4 %. Nasdaq är nu ner 30% på året. Marknadsräntorna har stigit tydligt efter Fed-beskeden och den 2-åriga räntan ligger på över 4,1 % för första gången sedan 2007 och 10-åringen har stigit 15 punkter till 3,70 %, den högsta nivån seden början på 2011. Oljepriset backade och handlas nu strax över $90 per fat. Dollarn har också fortsatt att stärkas och en dollar kostar nu över 11 kronor.

Asien: Det asiatiska börserna handlas nedåt under morgonen. Tokyo-börsen tappar med -0,6 %, Shanghai-börsen handlas kring -0,1 % och Hong Kong-börsen backar med -0,5 %.

Terminer: OMXS30-terminen på IG Markets handlas upp +0,3 %, vilket indikerar en positiv inledning på handeln för Stockholmsbörsen.

Europeiska terminer handlas positivt under morgonen.

Amerikanska terminer handlas något negativt under morgonen.

Makro/Nyheter: Gårdagen bjöd på centralbankshöjningar från både Norges Bank (50p) och Schweiz centralbank (0,75p) och Bank of England (50p). Och det är uppenbart att det är Fed som håller i taktpinnen och hänger man inte med i Feds globala höjningscykel så syns det i valutan. Det har Japan fått uppleva och igår kom flasharna att Bank of Japan till slut väljer att valutaintervenera för att försvara Yenen, något som inte hänt sedan 1998.

Det kommer PMI-siffror från Europa under dagen. Industrikonjunkturen har sedan en tid tillbaka inlett sin reträtt och den ska försämras framåt.

Läs vår senaste marknadsvy här: https://www.maxm.se/newsroom/?p=64346

Simon Berggren
Fund Analyst
Navigera

Uppgifter per klockan 08:22.

Viss data fördröjd 10-20 min

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow JonesS&P500NIKKEI225ShanghaiHANG SENG
New YorkNew YorkTokyoShanghaiHong Kong
-0,4 %-0,6 %-0,5 % -0,2 %-0,5 %

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50FTSE100DAX30OMXS30
EurozonenLondonFrankfurtStockholm
+0,3 %+0,4 %+0,3 %+0,3 %

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.