Attraktivt förvaltningsalternativ för vilande bolag

Bolagsägare som har sitt företag i vila/träda enligt 5:25-reglerna kan ta ut det upparbetade kapitalet i bolaget till 25 procents beskattning efter fem år plus avyttringsåret. Detta gäller under förutsättning att ägaren har varit en passiv ägare och inte skapat vinstmedel i bolaget med eget arbete under fem år. Max Matthiessen har en attraktiv lösning för förvaltning av bolagets kapital under den passiva perioden.

Christopher– Om ägare vill handla med värdepapper i sitt bolag under den tid verksamheten ska vara vilande brukar många skatterådgivare rekommendera att det görs i diskretionär form, berättar Christopher Thunman, försäljningsansvarig för investeringsrådgivning på Max Matthiessen.

Diskretionär förvaltning innebär att kunden ger en förvaltare i uppdrag att fatta löpande placeringsbeslut inom vissa avtalade ramar. Hos Max Matthiessen är det vanligt att kunden tillsammans med sin rådgivare sätter strategin och de mandat som ska gälla för placeringarna.

Max Matthiessen erbjuder en diskretionär tjänst som vi har utformat enligt den efterfrågan som finns bland våra företagskunder.

– Hög transparens när det kommer till avgifter och vilken typ av investeringar som används i förvaltningen är två saker som våra kunder tycker är viktiga, säger Christopher Thunman. Vid sidan av strategier för avkastning, risk och placeringsmandat har vi därför tagit hänsyn till dessa två komponenter när vi har utformat Max Matthiessens diskretionära tjänst.

– Som private banking-kund betalar du i regel en avgift vid sidan av rådgivning för skattefrågor och juridiska spörsmål, hjälp vid deklaration med mera, berättar Christopher Thunman. Många gånger använder kunden inte tjänsterna men måste i alla fall betala för dem i sin avgift.

Max Matthiessen har valt att bryta ut den diskretionära förvaltningen från den traditionella synen på private banking. Kunder som använder Max Matthiessens diskretionära tjänst betalar bara för förvaltning och rådgivning. Övriga tjänster tas in vid behov och då till självkostnadspris.

– På så vis får våra kunder exakt vad de betalar för, avslutar Christopher Thunman med ett leende. Dessutom är de underliggande kostnaderna i Max Matthiessens diskretionära tjänst jämförelsevis låga. Det är möjligt genom att vi använder kostnadseffektiva värdepapper som indexfonder, ETF:er* och certifikat.

 

Vilande bolag brukar också benämnas trädabolag/5:25-bolag/karensbolag

*ETF = Exchange traded funds – börshandlade indexfonder med låga kostnader