Oväntat starkt valresultat för Bolsonaro i brasilianska presidentvalet

Morgonrapport, Makro & Marknad

  • Aktieterminerna pekar nedåt
  • Röda siffror i Asien under morgonen
  • Lägsta arbetslösheten sedan 1969 i USA
  • Prospera inflationsförväntningar (ons)
  • KPIF Sverige (tors)
  • Kärninflation USA (tors)

Under söndagen hölls den första valomgången i presidentvalet i Brasilien. Den förre presidenten Lula som tidigare varit favorit bland brasilianarna förbjöds att kandidera då han sitter i fängelse för korruption och penningtvätt. Istället tog högerpopulisten Jair Bolsonaro hem segern med oväntat höga 46,7 procent. Som väntat tog den vänsterorienterade kandidaten för arbetarpartiet Fernando Haddad hem andraplatsen. Haddad fick 28,5 procent av rösterna. Då ingen av kandidaterna fick 50 procent av rösterna kommer en andra valomgång att hållas den 28 oktober där de två kandidaterna ställs mot varandra. Marknadsaktörerna anser att Brasilien står inför nödvändiga och stora ekonomiska reformer och att varken Bolsonaro eller Haddad är bäst lämpade för denna uppgift, utan skulle hellre ha sett andra kandidater på presidentposten. Bolsonaro ses dock som den mer företagarvänliga av de två – föregående veckas opinionsundersökningar som visade ett ökat stöd för Bolsonaro relativt Haddad resulterade i att det brasilianska aktieindexet Bovespa gick upp med 3,8 procent på en dag. Söndagens starka resultat för Bolsonaro lär därmed tas emot med lättnad.

Fredagens amerikanska jobbrapport gav blandade signaler. Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn ökade med 134 000 mot väntade 185 000. Däremot sjönk arbetslösheten till 3,7 procent vilket var lägre än väntat och den lägsta nivån sedan 1969. Samtidigt ökade lönerna med 2,8 procent i årstakt. Räntorna stack uppåt på beskedet och den amerikanska tioåringen noterade en nivå på 3,24 procent, vilket fick New York-börsen att avsluta veckan med röda siffror.

Denna vecka är relativt tunn vad gäller intressant makroekonomisk data. Fokuset ligger dock på inflationssiffror som släpps för ett flertal länder under mitten av veckan. Idag är kalendern tunn vad gäller data.

Även på tisdag är kalendern för makrodata tunn, men NFIB-index, som mäter optimismen bland amerikanska småbolag släpps. Föregående månad noterades den högsta nivån i mätningens 45-åriga historia.

På onsdagen publiceras inflationssiffror för våra grannländer Danmark och Norge. Under dagen publiceras även TNS Sifo Prospera månadsvisa rapport för svenska inflationsförväntningar hos penningmarknadsaktörerna. Vid den senaste publikationen förväntade sig aktörerna 2 procent KPIF på ett och två års sikt samt 1,9 procent på 5 års sikt.

På torsdag kommer svenska och amerikanska inflationssiffror. Svensk KPIF uppgick föregående månad till 2,2 procent i årstakt. KPIF exklusive energi, vilket Riksbanken lagt mycket fokus på under senare tid, uppgick till 1,2 procent. Torsdagens siffror har potential att vara avgörande för huruvida Riksbanken höjer räntan med 0,25 procent i december. Senare under dagen publiceras även amerikansk kärninflation, som väntas öka något. I augusti landade siffran på 2,2 procent i årstakt.

Veckan avslutas utan att bjuda på någon särskilt intressant data på fredagen.

Röda siffror präglar börserna i Asien nu under morgonen. Fastlandsbörserna i Kina har varit stängda för helgdagsfirande under hela förra veckan och i skrivande stund är Shanghai-börsen ner över 3 procent, trots lättnader från Kinas centralbank i form av sänkta reservkrav för landets banker. Tokyo-börsen är ned kring 0,8 procent medan även Hong Kong-börsen tappar cirka 0,8 procent. Även australiensiska ASX 200 och sydkoreanska Kospi handlas i rött.

De europeiska aktieterminerna pekar på en öppning under nollan.

För vidare information om utvecklingen på marknaden se Max Matthiessens placeringsutsikter och veckobetraktelser.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI225 SHSZ300 HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai & Shenzhen Hong Kong
-0,7% -0,6% -0,8% -3,7% -0,8%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50 FTSE100 DAX30 CAC40
Eurozonen London Frankfurt Paris
-0,1% -1,4% -0,1% -1,1%

Uppgifter per klockan 08:23

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd