Ny talmansrunda

Morgonrapport, Makro & Marknad

  • Aktieterminerna pekar nedåt
  • Brexit-förhandlingar (ons)
  • Kärninflation Eurozonen (ons)
  • HOX-index (tors)
  • Svensk arbetslöshet (tors)

Moderatledaren Ulf Kristersson meddelade under gårdagen att han ger upp försöken att bilda regering. Beskedet kom efter att C och L satte spiken i kistan då man signalerat att man inte tänker stödja det förslag på en M+KD-regering som Kristersson lagt fram. Talmannen Andreas Norlén kommer idag att träffa de övriga sju partiledarna med förhoppningen om att kunna ge sonderingsuppdraget till någon under dagen. Sannolikt lär uppdraget nu gå till Stefan Lövfen.

Efter uppgifter från diplomatkällor spekulerades det igår i media om att ett brexitavtal lyckosamt hade förhandlats fram under söndagen. Snabbt kom dock nya uppgifter, också dessa från diplomatkällor, om att avtalet hade fallit på grund av oenighet bland annat kring hur Nordirland skall hanteras, vilket försatte brexit-frågan i ett nytt dödläge. Förhandlingar kommer att återupptas på det tidigare inplanerade mötet på onsdag – läs mer nedan.

Den italienska budgetkrisen hamnar åter igen i fokus under denna vecka då Italien under dagen väntas lämna in ett utkast för sin budget för 2019 till EU-kommissionen. Gällande makroekonomisk data inleds veckan med amerikanska detaljhandelssiffror som väntas stärkas från föregående månad. I övrigt är dagens kalender tunn.

På tisdag släpps kinesiska inflationssiffror, där KPI väntas öka från föregående månad till 2,5 procent på årsbasis medan PPI väntas sjunka till 3,5 procent från tidigare 4,1 procent. Även ZEW-index, som mäter tyska investerares och analytikers förväntningar på den globala ekonomin publiceras. För september noterades en nivå om -7,2, där nivåer under noll indikerar pessimism och nivåer över noll indikerar optimism. Tyskarnas pessimism har dock minskat då index månadsvis har trendat uppåt sedan juli. Under dagen kommer även amerikansk statistik för nya antal lediga jobb.

På onsdag kommer reviderade inflationssiffror för eurozonen. De preliminära siffrorna pekade på en KPI om 2,1 procent på årsbasis, vilket var något högre än väntat. Onsdagens siffror väntas bekräfta utfallet. Kärninflationen, som exkluderar de mer volatila varorna energi, mat, tobak och alkohol landade dock i oreviderade termer för årsbasis på 0,9 procent, vilket var lägre än väntade 1,1 procent. Även gällande kärninflationen väntas denna siffra bekräftas i de reviderade siffrorna.
Det europeiska rådet möts under onsdagen och torsdagen och under onsdagskvällen kommer Theresa May att lägga fram sina förslag kring Brexit-frågan. Ordföranden för rådet Donald Tusk har tidigare meddelat att han är optimistisk för att Storbritannien och de 27 övriga medlemsnationerna kan nå en överenskommelse och har hintat om att detta kan komma att ske innan året är slut.
Under kvällen släpps även mötesprotokollet från den amerikanska centralbanken Feds senaste räntemöte som hölls i september, då banken höjde räntan med 0,25 procent. Möjligtvis kan protokollet tydliggöra hur banken resonerat när man tog bort formuleringen om att räntenivån agerar stödjande.

På torsdag kommer utvecklingen för svenska bostadspriser i september i form av Valueguards HOX-index. Under augusti ökade priserna med 1,9 procent på riksnivå. Priserna i samtliga tre storstäder var upp. Totalt steg bostadsrätter med 1 procent medan villor steg med 2,5 procent. Detta var i linje med säsongsmönstret, då augusti normalt är en stark månad. Säsongsrensat var uppgången dock endast 0,2 procent i augusti. På torsdagsförmiddagen släpper även SCB arbetskraftsundersökningen där svensk arbetslöshet framgår. Föregående månad landade arbetslösheten på 6,1 procent.

Veckan avslutas med siffror för kinesisk BNP-tillväxt i tredje kvartalet som väntas sjunka en tiondel och landa på 6,6 procent på årsbasis. Även japansk inflation kommer under dagen där kärninflationen i september väntas öka något och landa på 1 procent på årsbasis.

Efter en positiv stängning och återhämtning i både Asien och USA under fredagen är det nu under morgonen surare miner i Asien. Tokyo-börsen är i skrivande stund ner 1,8 procent medan Hong Kong-börsen tappar 1,3 procent.

De europeiska aktieterminerna pekar på en negativ öppning.

För vidare information om utvecklingen på marknaden se Max Matthiessens placeringsutsikter och veckobetraktelser.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI225 SHSZ300 HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai & Shenzhen Hong Kong
1,2% 1,4% -1,9% -1% -1,3%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50 FTSE100 DAX30 CAC40
Eurozonen London Frankfurt Paris
-0,3% 0,0% -0,5% -0,2%

Uppgifter per klockan 08:22

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd