Framgång i brexit-förhandlingarna

Morgonrapport, Makro & Marknad

  • Terminerna pekar nedåt
  • Italien behåller huvudpunkterna i budgeten
  • Ytterligare press på oljepriset
  • Industriproduktion i Kina över förväntan
  • Statsministeromröstning (09.00)
  • Inflationssiffror Sverige (09.30)
  • Inflationssiffror USA (14.30)

Under gårdagen meddelade det brittiska regeringskansliet att ett utkast för ett avtal med EU i brexit-frågan har nåtts och upprättats i Bryssel. Theresa May kommer presentera avtalet för den brittiska regeringen under dagen samtidigt som representanter för medlemmarna i det europeiska rådet har kallats till ett extramöte i Bryssel under eftermiddagen.

Idag klockan 09.00 hålls den första statsministeromröstningen där riksdagen skall rösta om de släpper fram en M+KD-regering ledd av moderat-ledaren Ulf Kristersson. C och L har meddelat att man kommer att rösta nej i dagens omröstning vilket därmed skulle innebära att Ulf Kristersson inte släpps fram som statsministerkandidat. Dagens omröstning framstår därmed som en ödesdag både för Kristersson och samarbetet inom alliansen.

Under gårdagen skall Italien ha lämnat in sin reviderade budget för 2019 som EU-kommissionen begärt efter att i ett historiskt beslut underkänt den första. Italien uppges ha behållit huvudpunkterna inklusive ett budgetunderskott på -2,4 procent.

Trump ekonomiska rådgivare Larry Kudlow uppgav under gårdagen att handelssamtalen med Kina fortskrider vilket uppskattades av investerarkollektivet som handlade upp indexen på New York-börsen. Dagen präglades dock av stor volatilitet och uppgångarna ville inte hållas. Energiaktier tappade efter att WTI-oljan rasat över 7 procent. Produktionsnivån och därmed utbudet på olja har ökat kraftigt under senaste tiden samtidigt som det finns oro för global konjunkturell nedgång och minskad efterfrågan. OPEC meddelade att man avser att balansera genom att minska produktionsnivån. Budskapet togs dock inte väl emot av Donald Trump som via twitter uppmanade OPEC att inte sänka sin produktionsnivå. Raset i spotpriset på olja har flyttat forward-kurvan i terminshandeln från att handlas i contango till backwardation, vilket innebär att priset på olja för leverans längre fram är lägre än priset för omedelbar leverans. Mycket av handeln på New York-börsen styrdes även av rörelserna i Apple, som hamnat i fokus de senaste dagarna efter rapporter från underleverantörer om mindre beställningar. Dow Jones stängde ned 0,4 procent medan bredare indexet S&P500 tappade 0,15 procent. Tekniktunga Nasdaq stängde på oförändrad nivå.

NFIB-index, som mäter optimismen bland småbolagen i USA, publicerades under gårdagen och uppgick till 107,4 i oktober. Utfallet är något lägre än föregående månad men ligger fortsatt på extremt höga nivåer ur ett historiskt perspektiv.

Även ZEW-index, som mäter tyska investerares och analytikers förväntningar på den globala ekonomin för en sex månaders period, publicerades. Indexet var något bättre än förväntansbilden samt föregående månad men nivån om -24,1 indikerar fortsatt en pessimistisk syn bland deltagarna.

Under morgonen kom siffror för kinesisk industriproduktion som uppgick till 5,9 procent i årstakt, vilket var högre än väntade 5,8 procent.

I de preliminära japanska BNP-siffrorna som publicerades under morgonen uppgick tillväxten i ekonomin under det tredje kvartalet till -1,2 procent i årstakt, vilket var sämre än väntade -1,0 procent. På förhand väntades tillväxten ha påverkats negativt av naturkatastrofer som stört produktionen samt minskad global efterfrågan på japansk export.

Under dagen blir det fokus på inflation då svenska samt amerikanska inflationssiffror publiceras. I september steg inflationen i Sverige mätt som KPIF till 2,5 procent i årstakt och KPIF exklusive energi steg till 1,6 procent. För oktober väntas KPIF uppgå till 2,6 procent. Den amerikanska inflationen mätt som KPI väntas i oktober uppgå till 2,5 procent i årstakt medan kärninflationen väntas uppgå till 2,2 procent.

Idag kommer även uppdaterade preliminära siffror för den ekonomiska tillväxten i eurozonen som väntas uppgå till 1,7 procent.

Asien handlas blandat under morgonen. Tokyo-börsen är svagt upp medan Hong Kong-börsen tappar 0,6 procent. Shanghai-börsen handlas ned 1 procent.

De europeiska aktieterminerna pekar på en negativ öppning.

För vidare information om utvecklingen på marknaden se Max Matthiessens placeringsutsikter och veckobetraktelser.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI225 Shanghai HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
-0,4% -0,2% 0,2% -1,0% -0,5%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50 FTSE100 DAX30 CAC40
Eurozonen London Frankfurt Paris
-0,7% -0,4% -0,6% -0,7%

Uppgifter per klockan 08:21

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd