Blodrött på Wall Street

Morgonrapport, Makro & Marknad

  • Terminerna pekar nedåt
  • Bostadspriserna sjönk i november
  • Starkt tjänste-PMI från Kina
  • Räntebesked Indien

Det blev en rejäl nedgång på New York-börsen igår efter att investerare fokuserat på räntor och handelskriget. Gällande handelskriget ifrågasätts den kommunikation som utkommit efter G20-mötet, då Kinas officiella version inte är densamma som Trumps. Trump skickade även ut en tweet under gårdagen där han förklarade att han ville få till ett avtal, men att man inte skall glömma att han är en ”tullman”. Räntorna fick också mycket uppmärksamhet, där investerare oroar sig för en inverterad yield-kurva, det vill säga att räntan på längre löptider är lägre än räntan på kortare löptider. Fenomenet har tidigare varit en bra indikator för lågkonjunktur. Banker handlades ned rejält och storbolagsindexet Dow Jones föll 3,1 procent. Det bredare indexet S&P500 tappade 3,2 procent medan tekniktunga Nasdaq tappade 3,8 procent.

Den pressträff som skulle hållas idag med talmannen Andreas Norlén och Stefan Löfven skjuts fram. Norlén meddelade under gårdagen att flera partier ska inleda förhandlingar om regeringsfrågan och att han vill medge tid till detta. Stefan Löfven skall rapportera till talmannen på fredag, vilket följer av en uppföljande rapport på måndag. Därefter kommer Norlén kommentera nästa steg i processen. Annie Lööf sade under gårdagen att Socialdemokraterna kommit med ett ”skambud” i förhandlingarna och att Centerpartiet inte var villiga att rösta fram en Löfven-ledd regering baserat på nuvarande villkor. Både Lööf och Liberalernas Jan Björklund uppger dock att de är redo att fortsätta förhandla med socialdemokraterna.

Enligt data från Mäklarstatistik som kom under morgonen har priserna på både villor och bostadsrätter sjunkit med 1 procent i riket under månaden. Bostadsrätter i Stockholm, som ofta är en indikator för resten av landet, sjönk i linje med riket med 1 procent.

Efter måndagens inköpschefsindex för tillverkningsindustrin följer idag PMI för tjänstesektorn för en rad länder och regioner. Tidigt under morgonen kom Caixin PMI för Kina som uppgick till 53,8, vilket var klart bättre än väntade 50,7.
Under dagen följer Sverige, där PMI i oktober uppgick till 56,3.
Brittiska PMI väntas uppgå till 52,5, vilket är något starkare än föregående månad.
Även reviderade och slutliga siffror för eurozonen samt Tyskland kommer. De preliminära siffrorna väntas bekräftas, där eurozonen uppgick till 53,1 och Tyskland till 53,3.
Slutliga siffror för november för amerikansk ISM PMI som kommer i eftermiddag väntas landa på 54,4.

Under förmiddagen kommer den indiska centralbanken RBI med Urjit Patel i spetsen med räntebesked. I oktober lämnade banken oväntat räntan oförändrad på 6,50 procent efter att landet under året kämpat med en svag valuta. Vid dagens räntebesked väntas dock banken återigen lämna räntan oförändrad.

Ikväll publiceras Feds Beige Book.

Asien följer under morgonen efter Wall Street och handlas i rött, om än med mildare nedgångar. I skrivande stund handlas Tokyo-börsen ned 0,5 procent, Shanghai-börsen tappar 0,6 procent och Hong Kong-börsen faller med 1,6 procent.

De europeiska aktieterminerna pekar på en negativ öppning.

För vidare information om utvecklingen på marknaden se Max Matthiessens placeringsutsikter och veckobetraktelser.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI225 Shanghai HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
-3,1% -3,2% -0,5% -0,5% -1,6%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50 FTSE100 DAX30 CAC40
Eurozonen London Frankfurt Paris
-1,0% -0,9% -1,1% -1,7%

Uppgifter per klockan 08:20

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd