Inget beslut om produktionsminskning från OPEC

Morgonrapport, Makro & Marknad

  • Terminerna pekar kraftigt uppåt
  • Amerikansk jobbrapport (14.30)
  • BNP-tillväxt eurozonen (11.00)

Tillbaka från ledigheten efter att New York-börsen under onsdagen var stängd för att hedra den bortgångne ex-presidenten George H.W. Bush, fortsatte tisdagens kraftiga nedgångar igår med mörkröda siffror. Under de sista timmarna av handelssessionen återhämtade sig dock börsen med besked efter rapporter i Wall Street Journal om att den amerikanska centralbanken Federal Reserve överväger att byta fot till en mer pragmatisk inställning till räntehöjningar under 2019. Enligt WSJ kommer Fed signalera under decembermötet att man istället för att så tydligt peka på räntehöjningar under nästa år kommer anpassa sig efter det ekonomiska klimatet. Beskedet tolkades som klart duvaktigt, och Nasdaq stängde till slut i positivt territorium med en uppgång om 0,4 procent. Trots en mycket stark återhämtning orkade inte Dow Jones eller S&P500 riktigt upp över nollstrecket och stängde ned 0,3 procent respektive ned 0,15 procent.

Oljepriset backade under gårdagen efter att OPEC skjutit upp ett beslut om produktionsminskning. Tidigare rapporteringar har menat att den tongivande OPEC-medlemsnationen Saudiarabien varit överens med Ryssland, och att produktionen skulle dras ned låg därmed i förväntansbilden. Nu verkar det dock som att Ryssland tvekar då man anser att minskningen är för stor, och OPEC meddelade att man inte agerar innan Ryssland uttrycker stöd för beslut kring produktionsnivån. Brentolja backade och handlades strax under 60 dollar fatet.

Det är fredag första veckan i månaden och som vanligt får vi den amerikanska jobbrapporten som släpps i eftermiddag. Antal nya jobb utanför jordbrukssektorn väntas uppgå till 200 000, medan arbetslösheten väntas ligga kvar på historiskt låga 3,7 procent. Löneökningstakten väntas fortsatt ligga kvar på 3,1 procent i årstakt.

Idag kommer även slutliga siffror för BNP-tillväxten i eurozonen under det tredje kvartalet, där tillväxten väntas uppgå till 0,2 procent jämfört mot andra kvartalet samt uppgå till 1,7 procent i årstakt,

Asien har handlats blandat och på båda sidor nollstrecket under natten och morgonen, men har i skrivande stund rest sig för att mestadels handla i svarta siffror. Tokyo-börsen är förnärvarande upp 0,8 procent, Hong Kong-börsen handlas precis över nollstrecket medan Shanghai-börsen istället handlas precis under nollstrecket. Sykoreanska Kospi och Sydney-börsen är båda upp.

De europeiska aktieterminerna pekar på en stark öppning.

För vidare information om utvecklingen på marknaden se Max Matthiessens placeringsutsikter och veckobetraktelser.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI225 Shanghai HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
-0,3% -0,2% 0,8% 0,0% 0,0%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50 FTSE100 DAX30 CAC40
Eurozonen London Frankfurt Paris
1,5% 1,4% 1,4% 1,3%

Uppgifter per klockan 08:23

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd