Spänt läge mellan USA och Iran

Morgonrapport, Makro & Marknad

  • Aktieterminerna pekar nedåt

USA införde under gårdagen ytterligare sanktioner riktade mot Iran och den högste ledaren Ayatollah Ali Khameni samt hans närmsta krets. Sanktionerna kommer efter att spänningarna mellan länderna ökat till följd av fartygattackerna och nedskjutningen av en amerikansk drönare. Iran sade att konsekvensen av sanktionerna blir att vägen till diplomatiska samtal nu stängs permanent.

Fed-chefen i Dallas, Robert Kaplan, varnade under gårdagen att en räntesänkning kan bygga upp obalanser i ekonomin.

Efter Donald Trumps envisa kritik mot Federal Reserve och dess chef Jerome Powell sade Trump under gårdagen att han skulle kunna avskeda Powell om han velat, men väljer att inte göra det. När Powell förra veckan fick frågan om Trumps hot under en presskonferens svarade han att lagen är tydlig och att han avser att fullfölja sin fyraåriga mandatperiod.

Boris Johnsson sade under gårdagen att han tror att det brittiska parlamentet är redo för en hård brexit.

De amerikanska börserna stängde med små rörelser från nollan under gårdagen. Dow Jones stängde 0,03 procent högre, S&P 500 tappade 0,17 procent och Nasdaq föll 0,32 procent.

De asiatiska marknaderna handlas nedåt under morgonen. Tokyo-börsen handlas i skrivande stund 0,5 procent lägre, Shanghai-börsen tappar 1,1 procent och Hong Kong-börsen backar 1,2 procent.

De europeiska aktieterminerna pekar på en negativ öppning.

Den tyska konjunkturindikatorn Ifo-index släpptes igår och backade som väntat något till 97,4, ned från 97,9 föregående månad.

Idag kommer amerikanskt konsumentförtroende som väntas sjunka till 131,2. Föregående månad var nivån 134,1. Vi får även amerikansk försäljningsstatistik för nya hem.

För vidare information om utvecklingen på marknaden se Max Matthiessens placeringsutsikter och veckobetraktelser.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI225 Shanghai HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
0,0% -0,2% -0,5% -1,1% -1,2%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50 FTSE100 DAX30 CAC40
Eurozonen London Frankfurt Paris
-0,2% -0,3% -0,3% -0,3%

Uppgifter per klockan 08:20

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd