Börsrekord efter räntesänkning från Fed

Morgonrapport, Makro & Marknad

  • Aktieterminerna pekar uppåt
  • Räntebesked BoJ
  • PMI Kina
  • BNP Q3 euroområdet (11.00)
  • Inflation euroområdet (11.00)
  • Inflation, PCE, USA (13.30)
  • Caixin PMI, Kina (fre)
  • ISM PMI USA (fre)
  • Amerikanska jobbrapporten (fre)
  • PMI Sverige (fre)

De amerikanska börserna steg igår efter räntebeskedet från den amerikanska centralbanken Federal Reserve. Fed sänkte som väntat räntan med 25 punkter till intervallet 1,50 – 1,75 procent, i vad som blev den tredje sänkningen för året. Man meddelade samtidigt att en räntehöjning inte är aktuell förrän man ser en signifikant uppgång i inflationen. Trots avsaknaden om besked om ytterligare sänkningar verkade marknadsaktörerna ta emot beskedet väl då S&P 500 klättrade till ännu en ny rekordnivå och stängde 0,3 procent upp. Storbolagsindexet Dow Jones stängde 0,4 procent högre medan Nasdaq steg 0,3 procent.

Japans centralbank BoJ har lämnat räntebesked under morgonen och lämnade räntan oförändrad. Banken, som redan för en ultralätt penningpolitik, signalerade att räntan kan komma att sänkas ytterligare och att räntorna kommer att vara låga så länge som det krävs. Tidigare kommunikation löd att räntorna skulle vara låga åtminstone till våren 2020. Från kinesiskt håll har officiella PMI-siffror publicerats under morgonen, där PMI för tillverkningsindustrin backade till 49,3, vilket var lägre än väntat. Även tjänste-PMI backade. Handeln i Asien är blandad under morgonen. Tokyo-börsen handlas i skrivande stund 0,4 procent högre, Shanghai-börsen backar 0,4 procent medan Hong Kong-börsen stiger 0,7 procent.

De europeiska aktieterminerna pekar på en öppning över nollan.

Med anledning av protesterna som pågår i landet ställde Chile igår in APEC-mötet som skulle hållas i november. Under mötet avsåg Donald Trump och kinas president Xi signera den första delen av handelsavtalet mellan USA och Kina. Kina uppgav dock att samtalen fortsätter och att en telefonkonferens skall hållas redan imorgon.

Amerikansk BNP släpptes igår och tillväxten i det tredje kvartalet uppgick till 1,9 procent i uppräknad årstakt, vilket var högre än den väntade nivån om 1,6 procent.

Enligt ADP ökade den privata sysselsättningen i USA med 125 000 jobb i oktober. Siffran var något högre än väntat.

Tysk inflation i oktober uppgick, mätt som KPI, till 1,1 procent i årstakt vilket var en tiondel lägre än föregående månad. Utfallet var i linje med förväntansbilden.

Den brasilianska centralbanken BCB lämnade räntebesked igår kväll och sänkte räntan till rekordlåga 5,0 procent samtidigt som man signalerade att ytterligare sänkningar kommer att komma. Så sent som augusti 2016 uppgick räntenivån till 14,25 procent och sänktes successivt för att ligga stabilt på 6,5 procent under andra halvan av 2018 och första halvan av 2019. De senaste sänkningarna som inleddes i juli i år kommer som ett svar på fortsatt låg tillväxttakt och svagt inflationstryck.

Idag får vi BNP-siffror för det tredje kvartalet i euroområdet som väntas uppgå till 1,1 procent i årstakt.

Inflation för euroområdet släpps under dagen, där KPI väntas uppgå till 0,7 procent i årstakt och kärninflationen till 1,0 procent i årstakt. Vi får även amerikansk inflation då PCE-index publiceras där kärninflationen väntas uppgå till 1,7 procent.

Imorgon släpps ett antal viktiga inköpschefsindex samt den amerikanska jobbrapporten.

Amerikanska ISM PMI för tillverkningsindustrin väntas stiga till 48,9.

Kinesiska Caixin PMI för tillverkningsindustrin väntas backa till 51,0.

Svenska PMI för tillverkningsindustrin väntas stiga till 47,1.

I den amerikanska jobbrapporten väntas antalet nya jobb utanför jordbrukssektorn uppgå till 89 000 medan arbetslösheten väntas stiga en tiondel till 3,6 procent. Löneökningstakten vänta stiga till 3,0 procent.

För vidare information om utvecklingen på marknaden se Max Matthiessens placeringsutsikter och veckobetraktelser.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI225 Shanghai HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
0,4% 0,4% 0,4% -0,4% 0,7%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50 FTSE100 DAX30 CAC40
Eurozonen London Frankfurt Paris
0,2% 0,1% 0,2% 0,2%

Uppgifter per klockan 08:23

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd